|
titulní strana > tisková zpráva
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR veze ze Světového poháru zlatou a stříbrnou medaili
3. prosince 2018 16:29
PRAHA (Asociace kuchařů a cukrářů ČR ) - Na jedné z nejprestižnějších kulinářských soutěží světa VILLEROY & BOCH CULINARY WORLD CUP 2018 famózně uspěl Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Zlatá a stříbrná medaile je největší úspěch týmu za jeho existenci. Celkově se tým umístil na osmém místě na světě (ze 30 národních týmů). Uspěli i další účastníci Světového poháru z České republiky. Celkové prvenství si veze z Lucemburska Vojtěch Petržela za carving (vyřezávání do zeleniny). Regionální InterGast Culinary Team se umístil na skvělém čtvrtém místě ze třicetišesti týmů
Tříchodové menu Soutěž národních týmu měla dvě kola. V prvním kole 25. listopadu musel každý tým připravit pro 110 osob tříchodové menu. Vymezený čas pro přípravu menu byl 5 hodin a připravovalo ho pět šéfkuchařů a jedna šéfcukrářka. “Náš tým vařil jako předkrm terinu z lososa, mušlí a královského kraba s mrkvovým pyré. Hlavní chod obsahoval hovězí roštěnou, hovězí krk, liškovou omáčku, bramborový škubánek a lanýže. Dezert byl postavený na čokoládě, banánech a maracuji”, říká kapitán Národního týmu Jan Horký. “Komisaři naši práci ohodnotili zlatou medailí. Ocenili především chuťovou vyváženost menu, týmovou práci, skvělou organizaci i design pokrmů. Podle komisařů se tým od vítězství soutěže v Singapuru (duben 2018) opět posunul kupředu. Stáváme se jedním z top světových týmu”, říká Tomáš Popp, manažer týmu. Kuchařské a cukrářské umění Ve středu 28. listopadu Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR prezentoval kuchařské a cukrářské umění. Ve vymezených disciplínách (tříchodové menu, lakto ovo menu…) tým prezentoval technickou zručnost a preciznost. Teplé pokrmy jsou v tomto případě vystavovány za studena. Prezentace byla inspirována kubismem. “Komisaři naši kuchařskou a cukrářskou část ohodnotili stříbrnou medailí. Líbila se jim především stavba tabule, ale i jednotlivé disciplíny”, říká Popp. “Součástí cukrářského umění je i skulptura, která musí být připravena z jedlých materiálů. Naše kubistická skulptura byla hodnocena jako pátá nejlepší ze všech třiceti národních týmů”, říká Popp. "Zásadní pro úspěch Národního týmu je možnost trénovat v Národním zemědělském muzeu v Praze. Tam má tým postavenou "tréninkovou" kuchyň a může tak trénovat v soutěžních podmínkách. Neméně důležitá je i podpora našich partnerů, kteří nám vytvářejí finanční a materiální zázemí, bez něhož bychom v žádném případě uspět nemohli. Moc všem děkujeme", říká Popp. Lucemburské žně Národní gastronomii na soutěži v Lucembursku úspěšně prezentoval i InterGast Culinary Team. Tým složený ze špičkových šéfkuchařů a šéfcukrářů se umístil na čtvrtém místě ze třicešesti týmu. "Jsem na celý tým hrdý. Za úspěchem týmu jsou stovky hodin příprav. Náš úspěch i úspěch Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR ukazuje, že národní gastronomie je konkurenceschopná", říká manager týmu Lukáš Paluska. Vojtěch Petržela dosáhl dalšího neskutečného úspěchu. Porazil všechny slavné mistry ve vyřezávání do zeleniny a stal se celkovým vítězem disciplíny Carving. "Když jsem se o vítězství dozvěděl, byl jsem v šoku. Naše disciplína vyžaduje skutečně precizní práci a musíte mít i trochu výtvarné cítění. Že bych porazil slavné asijské mistry jsem upřímně nečekal", říká Vojtěch Petržela. Českou republiku zastupovali i další jednotlivci. Lukáš Čížek například veze ze soutěže krásný bronz. Odkazy a kontakty: Tomáš Popp, manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR - 777 239 808, tomas.popp@akc.cz Lukáš Paluska, manažer InterGast Culinary Team - 777 674 038, paluska@edengroup.cz Vojtěch Petržela - 739 864 036 internetové stránky AKC ČR - www.akc.cr internetové stránky týmu: http://narodnitymkucharu.cz/ https://www.facebook.com/narodnitymkucharu/ https://www.instagram.com/stories/narodnitymkucharu/ informace o soutěž: https://expogast.lu/en/villeroy-boch-culinary-world-cup-2018/ |
Další tiskové zprávy:
23. dubna 2024 16:05
23. dubna 2024 08:00
23. dubna 2024
23. dubna 2024
23. dubna 2024
|